Shazwani Buddies

January 12, 2013

Resipi Roti Jala Tikar

Assalamualaikum.

Tengah-tengah pagi ni mood aku tibe-tibe terase baik nak berkongsi resipi roti jala tikar. Entah pesal jadi rajin nak cerita pasal resipi pepagi ni. 

Resipi ni aku ambik dari buku resepi. Senang jer rupe-rupenye. Dan dari buku resipi tu pulak ade orang yang berkongsi resepi (kau paham tak? simple je aku pusing ayat tu). Okay takpe, kite teruskan dengan bahan-bahan ye..

Firstly tengok gambar la dulu ambik mood ! 




Bahan-bahan :

3 cawan tepung gandum 


1 cawan santan @ susu cair


2 cawan air 

1 biji telor


sedikit pewarna hijau (boleh guna daun pandan je ambik warna die,lagi wangi dan cantekk)


1 sudu teh garam


*sedikit olive oil untuk sapu pada non stik pan (olive oil tu minyak zaitun yang minyak masak tu ye)



Cara penyediaan :


1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati.

2. Tapiskan adunan yang telah di kisar. 


3. Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala 


4. Panaskan kuali non-stik dan sapu minyak atau pemanggang berkembar dan tebarkan/anyam adunan 

selang seli secara melintang dan menegak.

5. Bila sudah masak bolehlah dilipat atau digulung. 


6. Hidangkan roti jala tikar ini bersama kari ayam. 



 Dah ready untuk minum petang ? Yay !

Selamat mencuba !
-Thanks for reading my entry ! Please come again-

No comments:

Post a Comment